Känner man igen dig när mötet är igång? Ser man att du är så där härligt glad och entusiastisk, som du faktiskt är? Eller förstör en dåligt vinklad skärm och kass belysning, det du har att säga?
För det handlar inte om att vara “snygg”. Det handlar om att få uppmärksamhet, så att alla orkar lyssna och koncentrera sig på det du har att säga, och förstår vad du menar. Vi vill ju att alla skall vara ”där!” Inte att deras tankar skall vandra iväg, för att du är digitalt otydlig.
Så även om du är pigg och glad och full av grymma idéer, kanske din skärmbild framställer dig som både glåmig, trött och ointressant. Det kan vara till synes obetydliga saker som (för)stör. Allt från en gammal kaffemugg, en rörig pappershög till något odefinierbart i bakgrunden. Häng med, så skall jag ge dig handfasta tips på hur du optimerar din digitala approach!
Precis som i ett vanligt möte måste du förbereda dig.Ha koll på vad du skall snacka om och med vem, OCH se till att tekniken fungerar. Innanmötet.För din tveksamhet kommer att både synas och höras, om du försöker rädda upp tekniken, samtidigt som du skall prata. Många tycks tro att man kan gömma sig bakom en skärm. När det är precis tvärt om, alla dina tillkortakommanden förstärks. Big time.
Nästa steg, hur ser det ut bakom dig? Är det rörigt? Att hålla fokus i ett vanligt möte kan vara nog så svårt, men att sitta hemma hos sig själv och titta in i en skärm kräver karaktär. Om man dessutom tvingas stirra in i någon annans stökiga hem, är det inte konstigt att tankarna vandrar iväg. Så håll bakgrunden clean!
Åh när du ändå håller på, släng ett öga på din dator.
-Är linsen ren? Om inte, torka av den.
Torka rent hela skärmen och tangentbordet när du ändå håller på! Okej, skärmen är inställd och du är på plats!
Men ändå ser det trist och solkigt ut? Då är det dags för nästa steg, ljuset.
Var kommer det ifrån? Eller finns det ens något ljus.
Klassikern är den trötta taklampa som lyser rakt in i skärmen och ger oss en liten gloria men mörkt ansikte. Då syns inte dina ögon och vi tappar lätt intresset om vi inte ser den som pratar. (Då kan vi ju lika gärna ha traditionella telefonmöten á 1998).
Så när det är ljust ute, sätt dig framför ett fönster. Om det inte är strålande solsken vill säga då kanske du behöver sätta dig längre in i rummet. Dagsljuset är alltid bäst, när det skall se naturligt ut. Lär dig bara hur du skall använda det till din fördel. Men … alltid ett men….Sitter du vid ett klassiskt köksbord, med ett fönster, så ljuset kommer in från sidan, vilket innebär det att bara halva ansiktet blir belyst. Det blir ett så kallat karaktärsljus. Det betyder i princip att varenda rynka kommer att synas och du får en ansiktshalva som är ljus och en är jättemörk, med en extra näsa (skuggan) om det vill sig illa. Kameran i datorn kan inte balansera ut så starka kontraster (inte än iallafall) så försök att få det naturliga ljuset att belysa hela ditt ansikte, lika mycket–hela tiden. Eller den där lampan jag pratade om… Så när solen/ljuset är bort är det en LED-lampan som gäller. Du kan köpa en för mellan 400–1500kr på nätet. Ställ den bakom, snett ovanför datorn och låt ljuset landa på dig. Dra ner styrkan om du tycker att du ser overkligt snygg ut. Eller bara njut. Krämar du på för mycket blir LED ljuset nästan som ett skönhets filter. Som många uppskattar. Men för mycket av det goda kan ibland skapa distraktion. I det här läget gäller”less is more”. För det här är ju faktiskt inte ett telefonsamtal. Meningen med digitala möten är att vi skall få en känsla av att vi är tillsammans, att vi skall känna någon slags närhet och att vi skallvara där. En visuell känsla. Så som alltid när man skall utföra ett gott arbete. Kom i tid! Var förberedd. Och framför allt, ta hjälp om du inte får till det.
Tekniken skall du använda till fördel. Inte sätta dig i en sämre position!